Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Hydrolizat białka drobiowego

Hydrolizat białka drobiowego znajduje coraz szersze grono zwolenników, a to głównie za sprawą swoich hipoalergicznych właściwości. Jest to suplement diety pozyskiwany z mięsa z piersi kurcząt, poddawanego obróbce enzymatycznej. Hydrolizat jest źródłem aminokwasów, które pozytywnie wpływają na efektywność treningów.
Dzięki zażywaniu hydrolizatu białka drobiowego zyskujemy zastrzyk (między innymi) argininy, glutaminy, proliny oraz glicyny. Są to aminokwasy, które dają efekt tzw. „pompy”. Wzmagają siłę oraz wytrzymałość organizmu. Biorą udział w procesach anabolicznych, powodując przyrost masy mięśniowej oraz hamują katabolizm włókien mięśniowych. Usuwają również szkodliwe produkty przemiany materii z ustroju, pozytywnie wpływają na odporność organizmu oraz uczestniczą w produkcji kolagenu. Prolina pośrednio wpływa na ochronę stawów i ścięgien, narażonych na uszkodzenia w trakcie intensywnych treningów.
Hydrolizat białka drobiowego nie zawiera laktozy, która jest częstą przyczyną alergii pokarmowych. Dzięki temu szerokie grono alergików może bez przeszkód uzupełniać swoją dietę w białko, a co za tym idzie poprawiać swoją sprawność fizyczną oraz budować muskulaturę.