Wszyscy mówią, że bekon jest niezdrowy. Krytycy powołują się na wysoki poziom tłuszczu wołowego, cholesterolu, sodu i azotynów, jako substancji hamujących zdrowie, dlatego mówi się iż boczek to żywność, której należy unikać. Nowe dowody wskazują jednak, że takie podejście nie może być uzasadnione. Sprawdź, dlaczego boczek jest dla Ciebie dobry. Główną obelgą dla bekonu jest jego wysoka zawartość tłuszczu. Połowa tłuszczu w boczku jest jednonienasycona, co znaczy iż składa się głównie z kwasu oleinowego, tego samego rodzaju kwasu, który znajduje się w zdrowej oliwie z oliwek. Inny typ stwierdzony w boczku, kwas palmitolelowy ma cenne właściwości przeciwbakteryjne, które zwiększają korzyści zdrowotne . Podczas gdy inne czterdzieści procent tłuszczu boczek składa się z tłuszczów nasyconych, ten nasycony tłuszcz jest zdrowy! Pomaga utrzymać stabilność tłuszczu w boczku. Inne zalety tłuszczu bekonowego to wysoki poziom witaminy D i wysoki poziom antyoksydantów. Wysoka zawartość soli w boczku również jest uwzględniana jako niebezpieczeństwo podczas, gdy sól jest rzeczywiście bardzo ważna i niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ciała.