Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Białko – ogólna charakterystyka

Białko stanowi główny budulec każdego żywego organizmu – buduje komórki, tkanki, mięśnie. Jego obecność w naszej codziennej diecie jest absolutnie niezbędna. Białko to również element niezbędny w diecie sportowców. W przypadku osób nietrenujących, racjonalna dieta dostarcza dzienną normę białka w postaci przyjmowanych pokarmów. Sportowcy jednak, ze względu na zwiększony wysiłek fizyczny, muszą uzupełniać stałe ubytki białka specjalistycznymi produktami. Białko odgrywa kluczową rolę w procesie kształtowania siły i masy mięśniowej – jest ono nie tylko budulcem mięśni, ale również stanowi produkty niezbędny do ich regeneracji. Dodatkowo – obecność białka sprzyja również obniżeniu poziomu zmęczenia poszczególnych partii mięśni, słowem: znacznie zwiększa wydolność mięśni. Nadmiar białka jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Sportowcy, posiadający konkretne plany dietetyczne, posiadają również normy obliczeniowe, określające ile białka dziennie powinni spożyć. Białka umożliwiają rozbudowę mięśni szkieletowych.