Białko możemy z powodzeniem traktować jako podstawowy materiał budulcowy naszego organizmu. Każda nasza komórka, mięsień, narząd czy gruczoł zawiera w sobie białko. Dieta bogata w ten składnik odżywczy jest więc kluczowa dla naszego zdrowia, regeneracji i rozwoju.
Szczególnie ważną rolę białko pełni w diecie sportowców, którzy rozwijają swoją tkankę mięśniową, a także są narażeni na kontuzje i urazy.
Białko występuje w wielu produktach znajdujących się w codziennym jadłospisie. Źródłem pełnowartościowych białek są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: drób, chude mięso, ryby, mleko i jego przetwory oraz jaja. Pełno-białkową rośliną jest soja, inne produkty pochodzenia roślinnego zawierają białka, w których brakuje co najmniej jednego aminokwasu.
Białko odgrywa ważne role w procesach przemiany materii i hamuje łaknienie. Pomaga usuwać toksyny z organizmu i dostarcza energii. Warto pamiętać, że ciało człowieka nie ma możliwości magazynowania zasobów białka i zużywa je na bieżąco. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać cenny budulec w regularnych i prawidłowo skomponowanych posiłkach.