Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Białko ma moc

Białko jest tym składnikiem odżywczym, którego organizm nie może magazynować na zapas. Całe zasoby białka zużywa na bieżąco, dlatego tak ważne jest, by regularnie dostarczać mu porcję cennego składnika wraz z urozmaiconą, pożywną dietą.
Dlaczego białko jest aż tak ważne dla naszego organizmu? Najprościej można to wytłumaczyć, mówiąc, że sami jesteśmy białkiem, które zjadamy. Znajduje się ono w każdym narządzie, każdej komórce, każdym mięśniu, kości i niemal w każdym płynie naszego ciała. Jak widać, białko jest potrzebne wszędzie. Jest najważniejszym materiałem budulcowym, który nasz organizm zużywa tworząc nowe komórki czy rozwijając mięśnie. Właściwa podaż białka jest szczególnie ważna u sportowców, kobiet w ciąży i nastolatków, którzy rozwijają się każdego dnia.
Aby zapobiec niedoborom należy wprowadzić do diety produkty bogate w pełne białko: drób, ryby, chude mięso, a także mleko i przetwory mleczne. Produkty roślinne – za wyjątkiem soi – zawierają białko niepełne, czyli takie w którym brak choć jednego aminokwasu.