Białko jest tym składnikiem odżywczym, którego organizm nie może magazynować na zapas. Całe zasoby białka zużywa na bieżąco, dlatego tak ważne jest, by regularnie dostarczać mu porcję cennego składnika wraz z urozmaiconą, pożywną dietą.
Dlaczego białko jest aż tak ważne dla naszego organizmu? Najprościej można to wytłumaczyć, mówiąc, że sami jesteśmy białkiem, które zjadamy. Znajduje się ono w każdym narządzie, każdej komórce, każdym mięśniu, kości i niemal w każdym płynie naszego ciała. Jak widać, białko jest potrzebne wszędzie. Jest najważniejszym materiałem budulcowym, który nasz organizm zużywa tworząc nowe komórki czy rozwijając mięśnie. Właściwa podaż białka jest szczególnie ważna u sportowców, kobiet w ciąży i nastolatków, którzy rozwijają się każdego dnia.
Aby zapobiec niedoborom należy wprowadzić do diety produkty bogate w pełne białko: drób, ryby, chude mięso, a także mleko i przetwory mleczne. Produkty roślinne – za wyjątkiem soi – zawierają białko niepełne, czyli takie w którym brak choć jednego aminokwasu.