Aby dostarczyć organizmowi dużą ilość budulca niezbędnego przy tworzeniu mięśni, należy spożywać wiele białka. Właśnie dlatego kulturyści i sportowcy tak chętnie sięgają po BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach.
Według specjalistów przyjmowanie BCAA w procesie rozbudowy masy mięśniowej może przynosić wiele korzyści. Aminokwasy są odpowiedzialne za stymulację syntezy białek i powstawanie niektórych hormonów anabolicznych. Zwiększają siłę i wytrzymałość, dzięki czemu trening może przebiegać dłużej i intensywniej. BCAA przejawia działania anty kataboliczne, zapobiegając utracie mięśni w czasie chorób, a także zwiększa poziom insuliny.
Na BCAA składają się trzy aminokwasy: leucyna, izoleucyna i walina. Są to tak zwane aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem. BCAA to około 35% niezbędnych aminokwasów w mięśniach.
Przed przystąpieniem do spożywania BCAA najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który pomoże dobrać odpowiedni preparat i dawkę wskazaną przy konkretnym nasileniu treningów.